zaterdag, juli 11, 2020
Ramen en deuren dicht wegens brand Oudleusen UPDATE

Bij een grote brand aan de Dommelerdijk in Oudleusen zijn 2 woonboerderijen volledig uitgebrand. De brand is vlak voor 12:00 ontstaan en er is gelukkig geen persoonlijk letsel. De brand was zelfs te ruiken in Dalfsen. De brand is ontstaan in de schuur achter de linkerwoning. De bewoner ontdekte rook boven de schuur en heeft direct het alarmnummer gebeld. Er waren op dat moment nog personen in de woning. Ze hebben nog snel wat boekhouding en een paar foto’s mee kunnen nemen, aldus wethouder von Martels, welke persoonlijk ter plaatse kwam om poolshoogte te nemen.

Door de temperatuur, droogte en de wind welke richting de woonboerderij stond vatte het huis zeer snel vlam. Het vuur verspreidde zich razendsnel door het rieten dak. Volgens de officier van dienst van de Brandweer kwam het vuur onder het dak terecht waardoor het blussen zeer lastig was. De Brandweer heeft binnen enkele minuten opgeschaald naar grote brand. De korpsen uit Dalfsen, Nieuwleusen, Ommen en de hoogwerker uit Zwolle zijn toen ter plaatse gekomen.

Er werd eerst ingezet op het behoud van de rechterwoning, welke geschakeld staat aan de linkerwoning. Dit bleek geen haalbare zaak en de rechterwoning, ook met een rieten kap, is volledig uitgebrand. De veeschuur achter deze woning is met nat houden gespaard gebleven. Het vee is naar het naastgelegen weiland verplaatst.

Er was sprake van vrijgekomen asbest, maar na metingen blijkt er alleen rondom het erf asbest te liggen. Buurtbewoners hoeven daarom ook niet meer ramen en deuren gesloten te houden.

De korpsen Hardenberg, Olst, Steenwijkerland en Raalte zorgen voor de aflossing van de Brandweer welke als first responder aanwezig waren. Het sein brandmeester is nog niet gegeven en het nablussen zal tot in de avond duren. De Dommelerdijk is in zijn geheel afgesloten.